Parastomal Herni

Parastomal Herni Nedir? Tedavi Edilebilir mi? Önlenebilirmi?
Parastomal herni stoma yani karın ön duvarına barsakların ağışlaştırıldığı cerrahi müdahale ile ilişkili bir kesi yeri fıtğıdır. Genel olarak parastomal herni sıklığı bilinmemekte , ancak torba açılmasını takiben ilk 1 yıl içerisinde %40’ın üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Takip süresi yani torba ile yaşam süresi arttıkça bu oran % 50 ‘lere çıkmaktadır. Çoğu hastanın torba çevresinde şişlik dışında bir bulgu veya şikayeti yoktur. Ancak bu hastaları beşte biri torbaya bağlı (Torba bakımının güçleşmesi ,ağrı, cilt sorunları ,kanama v.b) veya fıtığa bağlı ( Barsak tıkanıklığı veya bağırsağın fıtık içerisine sıkışması veya gangrene gitmesi veya fıtığın hastanın hayat standardını bozacak şekilde büyümesi) sebepler ile ameliyat edilmektedir.
Parastomal Herni Gelişiminde Etkili Olan Başlıca Faktörler
Yaş, Obezite, Diyabet, Sigara kullanımı, Fiziksel güç gerektiren işlerde çalışma, Sistemik yada bölgesel enfeksiyon varlığı, Karın duvarının güçsüz olması, KOAH veya kronik öksürük durumu, Streoid kullanımı, çeşitli bağışıklık ve yumuşak doku hastalıklarının varlığı ve kanser varlığıdır.
Yine açılan torba türüne göre de görülme sıklığı artmaktadır.
Herni gelişiminin önlenmesi için stoma yani torbanın açılacağı yerin önceden belirlenmesi ve titiz bir cerrahi tekniğin kullanılması gereklidir. Bazı durumlarda önceden yama konulması fıtık gelişimini engellemek amacıyla uygulanan bir yöntemdir.
Her parastomal herni gelişen her hastada cerrahi tedavi şart değildir. Bir kısım hastada farklı önlemler ile ameliyatsız bir yaklaşım uygulanabilir. Tedavi gerektiren durumlarda ise torbanın kapatılıp kapatılamayacağı, karın duvarı anatomisi, önceki cerrahi girişmler ve hastalığın seyri gibi bir çok faktör göz önüne alınarak açık veya kapalı yöntemler ile cerrahi tedavi mümkündür.
Doktora Danışın
+90 312 468 94 76