Doç. Dr. Timuçin EROL

Her Kalınbarsak Ameliyatında Torba Açılır Mı?

Her Kalınbarsak Ameliyatında Torba ( Ostomi/ Stoma) Açılır Mı? Açılan Torba Her Zaman Kalıcı Mıdır?

Stomalar , ince barsağın son kısmı veya kalın barsakta uygun bir bölgenin karın ön duvarına ağızlaştırılması ve gaz ve gaytanın bu bölgeden dışarı alınması amacıyla oluşturulan açıklıklardır.

Yine beslenme veya drenaj amaçlı olarak mide veya ince barsak içerisine yerleştirilen kateterlerde de yerleştirildikleri bölgeye göre isimlendiriliriler. ( Örneğin mideye yerleştirilen kateter gastrostomi kateteri , ince barsağa yerleştirilenler jejunosotomi kateteri oalrak adlandırılır.

Kolorektal cerrahide günümüzde bir çok ameliyatta torba açılması gerekmez ancak her zaman gerekli olmasa da belirli koşullarda geçici  veya kalıcı olarak torba açılması gerekebilmektedir. Örneğin hastalığın makat çıkışına çok yakın olduğu ve onkolojik cerrahi prensipleri gereği gaz ve gaytayı tutmamızı sağlayan  makat çevresindeki kaslarında cerrahi tedavi gerekliliği nedeniyle çıkarılması gereken durumlarda kalıcı torba açılırken, bu durum dışında torba açılması torbanın kalıcı olduğu anlamına gelmez

Ancak karın içinin kirli olması yani karın içinde enfeksiyon olması,

Hastanın beslenme bozukluğu olması,

Hastanın bağışıklık sisteminin iyi çalışmaması yani immun suprese olması,

Ameliyat öncesinde Radyoterapi alan ve / veya anastomozun ( bağırsakların birbirine eklendiği yer)  çok aşağıya yani makata çok yakın yapılması gerektiği durumlarda

Ameliyat sırasında beklenmeyen bir kanama, tansiyon düşüklüğü, barsaklarda dolaşım bozukluğu veya teknik sorunlar çıkması durumunda cerrahınız torba açmaya karar verebilir.

Bunun yanında yapılan bir anastomozda yani barsakların birbirine dikildiği yerden bir sızıntı olması durumunda da bu sızıntıyı kontrol altına almak için torba açılması gerekebilir.

Hastaların bu olasılıklar hakkında ameliyat öncesinde detaylı olarak bilgilendirilmesi ameliyat sonrasındaki beklentilerin karşılanması açısından önemlidir.